Ελληνικοί Μύλοι
 
Αρχική
TIMS
ΙτΕΜ
Πληροφορίες για τους
Ελληνικούς Μύλους
Βιβλιογραφία
Επικοινωνία
Blog

Ενημερωτικό Φυλλάδιο TIMS
Brochure TIMS
Καταστατικό TIMS
Katastatiko_TIMS

THE INTERNATIONAL MOLINOLOGICAL SOCIETY

Σκοποί  /  Ελληνική ομάδα  /  Συμπόσια - Eκδρομές  /  Εκδόσεις  /  Μέλη  /  Επικοινωνία

H TIMS και οι σκοποί της

Η ΤΙΜS είναι η μοναδική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της μυλολογίας (Molinology).  Ο όρος αυτός καθιερώθηκε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο του 1965 για να προσδιορίσει τη μελέτη των μύλων.  Από τότε η ΤΙΜS έχει σαν σκοπό να καλλιεργεί και να αναπτύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο το ενδιαφέρον για τους μύλους που εκινούντο με υδραυλική, αιολική, ανθρώπινη μυϊκή ή ζωική ενέργεια αρχικά, και στα νεότερα χρόνια με μηχανική.  Ενθαρρύνει την έρευνα (ιστορική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική), προωθεί την αναγνώρισή τους σαν κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, εφ’ όσον οι μύλοι κατέχουν ένα πρωταρχικό ρόλο στην ιστορία στον τομέα της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης και ασχολείται με όλες τις πλευρές της μυλολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της αναστήλωσης. 

Μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της και μεμονωμένων μελών, συνεργάζεται στενά με εθνικές οργανώσεις και εταιρείες μυλολογίας, ενώ οι εθνικές ομάδες της καταστρώνουν δικά τους προγράμματα για να προάγουν την επαφή μεταξύ των μελών τους και τη μελέτη των τοπικών μύλων.

Η Γενική Συνέλευση των μελών συνέρχεται κατά τη διάρκεια κάθε Συμπόσιου και το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται για να χειριστεί τα θέματα της Εταιρείας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συνεδριάζοντας μία φορά το χρόνο, σε διαφορετική χώρα.

 

Η ελληνική ομάδα της TIMS

Από το 2007 με υπόδειξη του Δ.Σ./TIMS, δημιουργήθηκε ελληνική ομάδα διότι τα μέλη της είχαν αυξηθεί και διορίστηκε επικεφαλής της αντεπιστέλλον μέλος (corresponding member) υπεύθυνο και για την Κύπρο, με δικαίωμα συμμετοχής στο ετήσιο Δ.Σ. Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Aalborg της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2011, για πρώτη φορά εξελέγη έλληνας αντιπρόσωπος στο Δ.Σ. και έτσι η Ελλάδα απέκτησε  τακτικό εκτελεστικό μέλος (executive council member), στη διοίκηση της TIMS.

Ήδη η ελληνική-κυπριακή ομάδα έχει 40 μέλη (37 φυσικά και 3 νομικά πρόσωπα)


Φυσικά πρόσωπα
Νομικά πρόσωπα
Αγοροπούλου Δήμητρα Μπενέκη Ελένη Σολιδάκης Εμμανουήλ Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων
Γιαννίτσαρης Γιώργος Μυριανθεύς Διομήδης Σπέης Γιώργος (Ι.τ.Ε.Μ.)
Γρυπάρη Μαρία Μωρόγιαννης Κωνσταντίνος Στεφανοπούλου Κατερίνα Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δαμιανού Δέσποινα Νομικός Στέφανος Στρατικοπούλου Αγγελική Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Διακομανώλη Μαρία Οικονόμου Ανδρομάχη Τουμπακάρης Κωνσταντίνος (ΠΙΟΠ)
Θεοδοσίου Αντωνία Παπαδάκης Γρηγόρης Τούτουζα Κατερίνα
Ιμιρζιάδη Δήμητρα Παπαευτυχίου Ιουλία Χαλβαντζή Φωτεινή
Καρατζόγλου Κωνσταντίνος
Παπαμαντέλλου Ισαβέλλα Χέλμης Δημήτρης
Λεκκός Αντώνιος Παπούλιας Φιλοποίμην Χιώτη Λαμπρινή
Λεκού Όλγα Πήττα Αναστασία

Μαργιέ Αναστασία Πήττας Μιχάλης

Μαυροματάκη Κέλλυ Πλυτάς Αντώνης

Μονιούδη-Γαβαλά Θεοδώρα Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Φρόσω

Μουζάκης Στέλιος Σαραντόπουλος Κωνσταντίνος

Τα μέλη έχουν συναντηθεί επτά φορές στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα (όπως π.χ. η δημοσίευση ελληνικού ενδιαφέροντος άρθρων στις εκδόσεις της TIMS, η ελληνική συμμετοχή στις δραστηριότητες της TIMS, το πρόβλημα με τις ελληνόγλωσσες εκδόσεις που αν και αξιόλογες, επειδή δεν έχουν αγγλική περίληψη δεν αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, η δημιουργία ελληνόγλωσσων blog και website, η καταγραφή της ελληνικής βιβλιογραφίας κ.α.)

Το Μάρτιο του 2011, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή της ελληνικής ομάδας στην Άνδρο, για επίσκεψη νερόμυλων-ανεμόμυλων στο νότιο τμήμα της. Ακολούθησε η δεύτερη τον Απρίλιο του 2013 στην Κέα, πάλι για επίσκεψη νερόμυλων-ανεμόμυλων αλλά και λιοτριβιών και έχει προγραμματιστεί η τρίτη για τον Απρίλιο του 2014 σε μύλους της Αρκαδίας.

Συμπόσια – Εκδρομές

Κάθε τέσσερα χρόνια η TIMS διοργανώνει ένα Διεθνές Συμπόσιο σε διαφορετική χώρα. Οι συναντήσεις αυτές προσφέρουν σε όσους συμμετέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ειδικούς σε θέματα μυλολογίας από όλο τον κόσμο, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε όλα τα πεδία που έχουν σχέση με τους μύλους και το άλεσμα και να επισκεφθούν τους μύλους της περιοχής. Στη συνέχεια εκδίδονται τα πρακτικά σε τόμο που περιλαμβάνει όλες τις εισηγήσεις και συζητήσεις.

Ως σήμερα έχουν διοργανωθεί Συμπόσια στην Πορτογαλία (1965), στη Δανία (1969), στην Ολλανδία (1973), στην Αγγλία (1977), στη Γαλλία (1982), στο Βέλγιο (1985), στη Γερμανία (1989), στην Ουαλία (1993), στην Ουγγαρία (1997), στις ΗΠΑ (2000), το 2004 πάλι στην Πορτογαλία, το 2007 πάλι στην Ολλανδία και το 2011 πάλι στη Δανία.  Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2015 στο Υπαίθριο Μουσείο ASTRA στο Sibiu της Ρουμανίας.

Από το 1995 διοργανώνονται και εβδομαδιαίες εκδρομές-περιηγήσεις (mid-term excursions) σε περιοχές όπου οι μύλοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ (1992), στη Σουηδία και Φινλανδία (1995), στη Γερμανία (1999), στις Βαλτικές Δημοκρατίες (2003), στην Β. Ελβετία & Μέλανα Δρυμό (2005), στη Ν. Γαλλία (2006), στην Τσεχία (2009) και στην Ελλάδα (2013). Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2017 στην Αγγλία.

Εκδόσεις

Προκειμένου να υπάρχει πληροφόρηση για θέματα μυλολογίας και μετάδοση γνώσεων, η Εταιρεία εκδίδει κάθε εξάμηνο το περιοδικό της «International Molinology» που περιέχει πρωτότυπα άρθρα, βιβλιοκριτικές, πληροφορίες και ανακοινώσεις της TIMS.  Επιπλέον, από το 2006 εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή, επίσης ανά εξάμηνο, το TIMS E-NEWS του οποίου την έκδοση από το 2011 ανέλαβε η Ελλάδα.  Οι πιο εκτεταμένες μονογραφίες εκδίδονται στην σειρά «Bibliotheca Molinologica» η οποία ως σήμερα περιλαμβάνει 20 τόμους.  Πλήρης κατάλογος των εκδόσεων μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της TIMS (www.molinology.org).

Επειδή η Εταιρεία έχει διεθνή χαρακτήρα, χρησιμοποιεί την αγγλική σαν επίσημη γλώσσα, αλλά το περιοδικό συνοδεύουν γαλλικές ή γερμανικές περιλήψεις, εφ’ όσον ζητηθούν.

Μέλη - Εγγραφή

Η ΤΙΜS απευθύνεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμερίζεται τους σκοπούς της και το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει την ιδιότητά του μέλους της. Σήμερα (αρχές του 2014) έχει περισσότερα από 500 μέλη σε 32 χώρες των 5 ηπείρων.

Η εγγραφή-συνδρομή (32,00 €) ισχύει για ένα χρόνο (Ιανουάριος-Δεκέμβριος) και όσοι καταβάλουν το ποσό αυτό λαμβάνουν δωρεάν όλες τις εκδόσεις του έτους.  Όσα μέλη έχουν ηλικία κάτω των 30 ετών πληρώνουν το μισό (16,00 €).

Επικοινωνία - Πληροφορίες

Στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.molinology.org, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία για την TIMS και τους μύλους σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική ομάδα έχει τη δική της παρουσία στο διαδίκτυο: www.hellenicmills.gr., Blog: blog.hellenicmills.gr, Facebook: “Hellenic Mills”, Twiitter: @hellenicmills

Για πληροφορίες που έχουν σχέση με την ελληνική ομάδα μπορείτε να απευθυνθείτε στον εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. Στέφανο Νομικό (email snomi@tee.gr ή στο τηλέφωνο +30 210 6434580).©HellenicMills.gr, 2011
Ο ιστότοπος Ελληνικοί Μύλοι λειτουργεί με τη χορηγία της αλευροβιομηχανίας
"Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε."

Χορηγός: Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε.